13 March 2014

Nga nje ndertes e gjelberuar ne nje ndertes dalngadale te harruar.


Msc. Erjola Katiaj
Specialiste në Mbrojtjen e Mjedisit 
Departamenti i sherbimeve pyjore i zones se Librazhdit, duket sikur ka rene ne nje qetesi,duket se eshte plakur pa e kuptuar. Deri dje ne ate ndermarje kishte gjalleri e pune te panderprer, ndersa sot ka rene ne nje heshtje te rende. Nje heshtje qe ka bere te vyshken dhe bimet qe ndodhen prane saj, pranvera mendoka te vika ne kete zone, pa lule, pa aromen e dafines qe gjendet ne ate oborr. Mendohet se siperfaqet e medha pyjore,apo dhe bimet e kesaj zone, do ruhen nga rajonalia. Po a mund te rezistojne keto siperfaqe derisa inspektoret te bejne kilometrat e gjata per te arritur ne piken e 39-te te zones se Rajces ? Ado mund te gjejne sikur dhe nje dege te pemeve? Kam frike se jo. Pasi kjo zone deri me sot ka rezistuar fale specialisteve apo inspektorve te zones ne cdo moment e ne cdo kohe edhe pse ka patur shume probleme.


Z. Minister i Mjedisit Lefter Koka tha se gjelberimi do shtohet, pastertia do mbizoteroj ne cdo cep te Shqiperise. Por si, duke larguar nga mjedisi ata qe e kane rritur ate, e kane mbajtur e jane kujdesur per te si nena qe kujdest per femijen e saj? Cdo ndodhi me bimesine e parkut qe ndodhet prane vendit tim? Shume pyetje me lindin teksa mendoj per bimesine, per parkun por mbi te gjitha per gjelberimin e vendit tim. Shume inspektor vazhdojn te dalin ne terren, edhe pse jane pezulluar dhe arsyen nuk e dine pse. Per ta eshte e veshtire jo per shifren qe ata paguheshin por per bimesine, per siperfaqet e medha pyjore,qe jan mbjedhur nga dora e tyre. Nuk i interesonte as faktori klimatik, as terreni i veshtire por u mjaftonte te gjindeshin ne cdo kohe e minute sa here qe bimesia i therriste. Mendoja pse valle, malet dhe kodrat e vendit time, se kane nisur ta shtrojne tapetin jeshil, e pra kjo paska qene arsyeja. Edhe bimesia e ndjen largimin e dores se nje specialisti, qe e ka ushqyer, e rritur pa ndonje interes. A mund ta largosh nje femije te porsalindur nga dora e nje nene? A mund te mbijetoj ai? Une them se jo. E pra edhe specialistet e inspektoret e kesaj zone, sduhen larguar kurre nga bimesia. Ata u linden per tju kujdesur natyres,dhe do vdesin prane saj. Nuk them se eshte keq,te drejtohemi nga rajonalja,por jo qe te pushohen nje numer i madh i ketyre specialisteve apo inspektorve. Ata mund te vazhdojne te kujdesen ashtu sic jane kujdesur per mjedisin, duke qendruar ne ndermarrjen e tyre dhe prane filizave te mbjellura nga ata vete. 
My Blogger Tricks

No comments:

Post a Comment