23 July 2014

14 vjet rrugetim me “Mjedisin SOT”…

Besnik Baka

Me nje lajm nga “Shekulli” mbi investimet e nevojshme dhe pastrimin e qytetit ne prag te sezonit te ri turistik, Mjedisi Sot nisi si sot, 14 vite me pare rrugetimin e tij si nje medium I nevojshem per te informuar audience mbi ngjarjet mjedisore ne vend, rajon dhe glob. Nder vite gjate tranzicionit, gazetaria mjedisore perfaqesohej nga artikuj e kronikat e rastesishme ne mediat e shkruara dhe elektronike. Ato pak lajme mjedisore, ne televizione humbnin ne morine e informacionit, ndersa neper gazeta ´ngjesheshin´ nepercepat e faqeve. Nevoja per nje ze te unifikuar e me te forte ne boten e informacionit mjedisor solli botimin e buletinit elektronik “Mjedisi SOT”, ku perfshihen lajmet dhe artikujt e perditshem ne fushen e mjedisit, botuar cdo dite ne median e shkruar apo ate elektronike, si dhe contribute te autoreve tendryshem ne kuader te revistes. Nje burim i lire, i vazhdueshem dhe i gjithanshem informacioni ne fushen e mjedisit, Mjedisi Sot nuk preket nga asnje axhende editoriale, pasi informacioni eshte pasqyrim transparent i autoreve te ndryshem ne median vendase e te huaj, pavaresisht pikepamjeve te tyre. 


Po ne vitin 2000, pak muaj me vone, duke u ndergjegjesuar per rrjetin e gjere te bashkepunetoreve te saj dhe ekspertizen ne rritjen e fushave kyçe te mjedisit, REC ndjeu detyrimin per te kontribuar drejteperdrejte ne informimin publik, ndaj mundesoi botimin e revistes periodike me te njejtin titull. Fillimisht e perdyjavshme,  e me tej si nje reviste e plote periodike, me artikuj e analiza, ne formen qe botohet edhe aktualisht. Pas 14 vitesh, jane qindra studiues dhe eksperte mjedisore, qe jane bere pjese e revistes, duke dhene kontributin me artikuj dhe analiza qe shpesh kane qene burim alternative informacioni per çeshtje te rendesishme.

Paçka sfidave dhe zhvillimeve te tranzicionit Mjedisi Sot asnjehere nuk pushoi se botuari e nuk ndaloi se foluri problematiken aktuale dhe informin e gjere ne fushen e mjedisit. Zhvillimi i ´Mjedisit Sot´, krahas mbeshtetjes qe Qendra Rajonale e Mjedisit REC Shqiperi ka dedikuar per ngritjen e nivelit te raportimit ne fushen e mjedisit ne vend nepermjet iniciativave te ndryshme, i dha nje nxitje lajmit mjedisor ne median e shkruar dhe ate elektronike. 


Aktualisht buletini informativ i perditshem shperndahet ne rreth 4000 adresa elektronike, nderkohe qe revista periodike Mjedisi Sot ka nje tirazh prej 400 kopje, me mjaft vizitore edhe ne faqen e saj online www.mjedisisot.info 

Me zhvillimin dhe perhapjen e medias sociale, tashme Mjedisi SOT ka me shume se 2000 miq edhe ne facebook, ndersa blogu: http://mjedisisot.blogspot.com/  i dedikohet nje audience me te specializuar ne fushen e mjedisit, ku mund te gjeni shkrime nga ekspertet mjedisore per çeshtjet e dites.

Perveç te tjerave Mjedisi SOT, gezon nje arkive te gjere te te gjitha lajmeve dhe artikujve mjedisore ne 14 vitet e fundit te botuara ne median e shkruar dhe ate elektronike. Ky arkiv eshte i disponueshem per te gjithe gazetaret apo studiuesit. Trashegimia e lajmeve te Mjedisit SOT qe nis 14 vjet me pare, eshte nje reflektim per te kaluaren, por edhe nje perballje e ve rtete me te tashmen. Sepse ai lajm qe hapi Mjedisin Sot, 14 vjet me pare mbi nevojen e permiresimit te infrastructures ne qytetin e Pogradecit mund te shkruhet edhe sot ne prag te çeljes se sezonit te ri turistik te vitit 2014…
My Blogger Tricks

No comments:

Post a Comment