28 April 2014

Me mire te dish apo me mire te kesh???

Marinela Skendaj

Qendra e Informacionit Aarhus Vlore

Ndoshta paradoksi me i madh ne ditet e sotme eshte midis te pasurit cdo dite e me shume risi teknologjike e industriale dhe po aq, apo ndoshta me shume probleme energjitike. Shqiperia renditet nder ato vende te cilat kane potenciale te larta per zhvillimin e Energjive Alternative por si per ironi, proverba “Me mire te dish apo te kesh?!” duket se vazhdon te mbetet pa pergjigje nga Shqiptaret dhe Shqiperia.


 Ne nje kohe kur dielli ne qiellin Shqiptar eshte prezent 280 – 300 dite ne vit, shpejtesia mesatare vjetore e eres luhatet midis 0.8 dhe 6.6 m/s, dendesia e fluksit te nxehtesise gjeotermale eshte eshte rreth 41.3 mW/m2, kur ne totalin per rruzullin e Tokes dendesia e fluksit te energjise gjeotermale eshte 41,0.1012 Wat, ne zgjedhim te ngelemi ne vend numero per sa i perket shfrytezimit te ketyre energjive.

Per te nxitur iniciativat ne fushen e Energjive te Rinovueshme dhe per te rritur ndergjegjesimin e komunitetit, te Qeverisjes Lokale dhe pse jo edhe te Qeverisjes Qendrore, Qendra e Iinformacionit Aarhus ka ndermarre nje sere aktivitetesh ne Bashkite kryesore te jugut te Shqiperise. Aktivitetet kane si qellim inkurajimin dhe mbeshtetjen e dialogut midis zyrtareve te qeverisjes Lokale, shoqerise civile dhe sektorit privat ne nivel lokal, mbi mundesite aktuale dhe rruget e bashkepunimit per iniciativat ne fushen e energjive te rinovueshme. Gjithashtu nje rendesi e vacant i jepet promovimit te politikave te zhvillimit lokal ne pergjithesi dhe te energjive te rinovueshme ne vecanti, dhe perqasjes ndaj tyre jo vetem si ceshtje teknike por edhe si projekte zhvillimi ne favor te gjithe komunitetit.Normalisht qe eshte nje hap shume i vogel per te sjelle ndryshime te medha, por eshte shume e rendesishme qe te jemi te ndergjegjshem per potencialet qe disponojme qe me pas te dime se cfare duhet te bejme qe te mund te perfitojme edhe me teper.
My Blogger Tricks

No comments:

Post a Comment